Кафе и паркинг автомати с фискални устройства

Един месец остава на собствениците на кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване, за да ги оборудват с фискални устройства, напомнят от НАП.

След 31 октомври продажбата на услуги с развлекателен характер и на всякакви стоки посредством автомати за самообслужване (т. нар. вендинг машини) трябва задължително да бъде регистрирана и да се отчита на фискално устройство. Издаването на хартиена касова бележка от тези  устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет. Това е предвидено, за да не се натоварват собствениците на подобни автомати на самообслужване с допълнителни разходи.

Фискалните устройства, които трябва да бъдат монтирани в т. нар. вендинг машини, също ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти. Към момента дистанционна връзка с НАП имат над 300 000 касови апарата. Данните, които се подават от тях, се анализират от специализирани звена в петте териториални дирекции на НАП.

От приходната агенция  припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка, може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3000 е санкцията за неиздадена касова бележка.

 

източник: http://dariknews.bg

касови апарати варна

 

Топ производители